Zīdīšanas konsultācija – iespēja, kas bieži paliek neizmantota

Dzemdību nama fonds sadarbībā ar “Narvesen” uzsāk informatīvu kampaņu, izglītojot sabiedrību par zīdīšanas lomu bērna attīstībā, aktualizējot zemos mazuļu zīdīšanas rādītājus Latvijā un meklējot to cēloņus. Kampaņas ietvaros tiks skaidrota zīdīšanas konsultāciju nozīme. Jaunie vecāki rosināti nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem, lai turpinātu zīdīšanu, neraugoties uz dažādiem ārējiem apstākļiem vai grūtībām.

Lai atbalstītu un iedrošinātu jaunos vecākus, jau no 2021.gada marta Rīgas Dzemdību namā ir pieejama ar ziedotāju atbalstu izveidota “Zīdīšanas istaba”, kur jaunās māmiņas mierīgā un netraucētā vidē var saņemt Dzemdību nama fonda apmaksātu zīdīšanas konsultāciju. Tās laikā var uzdot sev interesējošus jautājumus par zīdīšanu un pirmajiem mēnešiem kopā ar mazuli, kā arī saņemt speciālista nedalītu uzmanību, atbalstu un praktiskus ieteikumus, kā padarīt zīdīšanu ērtāku un efektīvāku.

“Ja būtu jānovērtē visi ieguvumi, ko no piena gūst mazulis un no zīdīšanas arī pati mamma, tos varētu salīdzināt ar milzu dārgumu kalnu – uzturs, imunitāte, emocionāla tuvība un drošs pamats visai turpmākajai bērna dzīvei. Taču statistika rāda, ka, lai arī zīdīšanu uzsāk un turpina līdz 6. nedēļai, tikai 16,5% Latvijas bērnu saņem ekskluzīvo zīdīšanu pilnus pirmos sešus mēnešus, kā to iesaka Pasaules Veselības organizācija. Rādītāji ir kritiski zemi, tādēļ ir svarīgi runāt par šo tēmu un iedrošināt vecākus vērsties pēc palīdzības tad, kad tā ir nepieciešama. Mātes piens mazulim ir neatsverama vērtība turpmākai dzīvei,” uzsver sertificēta vecmāte un zīdīšanas konsultante Rīgas Dzemdību nama Zīdīšanas istabā Žanete Eglīte

Viņa norāda, ka ikdienas praksē redzams, ka bieži zīdīšanas ilgums ir atkarīgs no mammas informētības un motivācijas, jo rodoties sarežģījumiem, tie prasa tūlītēju rīcību, piedomāšanu pie ikdienas režīma, sadarbību ar speciālistu. Tas prasa papildus enerģiju no mammas, kas bērna pirmajā pusgadā var būt izaicinājums.

“Šādos gadījumos, ja apkārtesošie un speciālisti nav atbalstoši, ir liela iespējamība, ka zīdīšana lēnām tiks izbeigta un to aizstās citi alternatīvi risinājumi. Tādēļ ir svarīgi jau pirms bērna dzimšanas jaunos vecākus nodrošināt ar informāciju, kā arī iespējamiem speciālistu kontaktiem, kur vērsties nepieciešamības gadījumā jau pēc mazuļa nākšanas pasaulē,” norāda zīdīšanas konsultante.

Paplašinot Dzemdību nama fonda darbību, ir paredzēts uzsākt zīdīšanas konsultācijas arī citās Latvijas dzemdību iestādēs, turpināt apmācīt un atbalstīt Rīgas Dzemdību nama personālu, kā arī uzsākt atbalsta sniegšanu daudzbērnu ģimenēm.

Papildu finansējums šo mērķu sasniegšanai ir ļoti būtisks, tādēļ ikviens aicināts ziedot, izmantojot Dzemdību nama fonda vietni www.dznfonds.lv un portālu Mobilly, gan arī ziedojumu kastītēs “Narvesen” tirdzniecības vietās un iegādājoties karsto dzērienu “Narvesen” īpašā dizaina krūzītēs.

Scroll to Top
Scroll to Top