Dzemdību nama fonds ar fonda patronesi Valsts prezidenta kundzi A.Leviti pasniegs Rīgas Dzemdību namam īpašu dāvanu

Šodien, 1.jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā aprit tieši gads kopš dibināts Dzemdību nama fonds. Ar prieku ziņojam, ka šī gada laikā mums izdevies uzsākt vairākus projektus, kurus veiksmīgi turpinām īstenot pat valstī izsludinātās ārkārtas situācijas apstākļos. Esam no sirds pagodināti, ka par fonda patronesi piekritusi kļūt Valsts prezidenta kundze, sertificēta dzemdību speciāliste Andra Levite.

Par fondam saziedotajiem līdzekļiem Rīgas Dzemdību nama Intensīvās terapijas nodaļas vajadzībām esam iegādājušies medicīnas augstākajām prasībām atbilstošu ierīci, ar kuras palīdzību jaundzimušajiem varēs izmērīt oglekļa dioksīda un skābekļa daudzumu asinīs bez nepieciešamības veikt dūrienu un ņemt asins analīzes. “Aiz sausajiem tehniskiem jēdzieniem slēpjas kaut kas brīnišķīgs – mazāk sāpju mazajiem pacientiem, mazāk stresa visam medicīniskajam personālam, mazāk asaru un bēdu mazo pacientu piederīgajiem. Šis aparāts ir nepieciešams tiem jaundzimušajiem, kuri ir dzimuši priekšlaicīgi, kuri ir dzimuši ar iedzimtām kaitēm vai kuri dzemdību laikā ir piedzīvojuši ārkārtas situāciju, jo intensīvās terapijas nodaļā aparāts “runās” viņu vietā un ļaus medicīniskajam personālam pareizi novērtēt mazo pacientu stāvokli. Sirsnīgs paldies Rīgas Dzemdību nama fondam un visiem ziedotājiem, Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājam Jurim Šleiera kungam un viņa profesionālajai, kompetentajai komandai. Jūs padariet pasauli gaišāku, “ par dāvinājumu Fonda vārdā saka Andra Levite.

Šī gada 12.jūnijā, plkst.10, Valsts prezidenta kundze apmeklēs Rīgas Dzemdību namu, lai piedalītos svinīgajā dāvināšanas pasākumā. Tajā piedalīsies arī fonda dibinātāji: Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Juris Šleiers, Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, ārste-ginekoloģe Santa Markova, fonda padomes priekšsēdētājs Andris Lauciņš un valdes priekšsēdētāja, ārste, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Elizabete Pumpure.

Par dāvināmo medicīnas ierīci: Oglekļa dioksīda un skābekļa līmenis asinīs ir tie parametri, pēc kuriem neonatologi izvērtē, vai jaundzimušais ir spējīgs elpot patstāvīgi, vai arī nepieciešams elpošanas atbalsts.

Elpošanas problēmas īpaši raksturīgas priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem. Pirmajās dienās pēc nākšanas pasaulē asins gāzu monitorings viņiem ir nepieciešams regulāri. Lai analizētu dzīvībai būtiskos parametrus, jaundzimušajam ar elpošanas problēmām jāveic vismaz 2-3 asins analīzes dienā vai pat biežāk.

Turpmāk vairākkārtēju asins analīžu noņemšanu varēs aizvietot ar nepārtrauktu rādītāju monitoringu, ko nodrošinās pie bērna ādas piestiprināta, neliela izmēra “ligzdiņa”, kurā ievietots informācijas nolasīšanas sensors. Mediķi monitorā “online” režīmā varēs sekot mazā pacienta veselībai, izvērtēt izvēlētās ārstēšanas metodes efektivitāti un nepieciešamības gadījumā operatīvi mainīt elpošanas atbalsta terapiju.

Par Dzemdību nama fondu: Fonda mērķis ir veicināt atbalstu ģimenēm pirmsdzemdību, dzemdību un pēcdzemdību periodā ikdienā un dažādās krīzes situācijās, lai vairotu topošo un jauno vecāku zināšanas par jaundzimušo aprūpes jautājumiem, kā arī lai turpinātu attīstīt Rīgas Dzemdību namu kā inovatīvāko un drošāko dzemdību palīdzības iestādi Latvijā.

Fonda dibinātāju vidū ir arī ilggadīgā Rīgas Dzemdību nama vadītāja, daktere Ilze Lietuviete, ērģelniece Iveta Apkalna, vēstniece Baiba Braže, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, kā arī Lauciņu, Ozolu un Piķeļu ģimenes.

Pateicība fonda atbalstītājiem: Dzemdību nama fonds izsaka visdziļāko pateicību visiem fonda atbalstītājiem un ziedotājiem. Savu finansiālo artavu fonda projektu īstenošanā devuši visi fonda dibinātāji.  Fonds izsaka pateicību arī “Mūzikas namam Daile” un fondu atbalstošajiem māksliniekiem – aktieriem Zanei un Vilim Daudziņiem, mūziķiem, daudzbērnu vecākiem Mārai Upmanei-Holšteinei un Goran Gora, mūziķu apvienībai My Radiant You, kā arī mākslas darbu ziedotājiem un labdarības izsoles dalībniekiem, kuriem pateicoties – gada sākumā fonda rīkotajās Labdarības vakariņās izdevās savākt līdzekļus gan iepriekš minētās medicīniskās ierīces iegādei, gan citiem fonda iesāktajiem projektiem. Paldies par 1000 eiro ziedojumu Latvijas valsts Lūgšanu brokastu Rīcības komitejai.  “iVF Riga cilmes šūnu centrs” ziedojis fondam 5000 eiro Ģimenes atpūtas un rotaļistabas izveidei. Valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ rotaļistabas atklāšana pagaidām atlikta. Paralēli Rīgas Dzemdību namā jau aktīvi darbojas zīdaiņu autokrēsliņu nomas parks dvīnīšu vecākiem. Šī fonda iniciatīva jau izpelnījusies plašu sabiedrības iesaisti un atzinību.

Papildu informācija:
Elizabete Pumpure – Dzemdību nama fonda valdes priekšsēdētāja
M: +371 20254302
Atbalstīt: “Dzemdību nama fonds”
vienotais reģistrācijas Nr. 40008289486
Adrese: Miera iela 45, Rīga, LV-1013
Konts: LV30UNLA0055001349799

Scroll to Top
Scroll to Top