Kā visdrošāk lietot zīdaiņu autokrēsliņus?

Dzemdību nama fonda sadarbības partnera, Drošas braukšanas skolas eksperta Edmunda Ozolnieka ieteikumi autokrēsliņu lietošanā:
1) visdrošākie mazulim ir autokrēsliņi, kas veidoti tā, lai bērna sēdpozīcija būtu pretēji braukšanas virzienam. Šādi ir visi zīdaiņu autokrēsliņi, bet aizvien vairāk ražotāju piedāvā šāda tipa autokrēsliņus arī lielākiem bērniem. Braucot pretēji braukšanas virzienam, avārijas brīdī ir mazāka spēka pārslodze. Pieredze rāda, ka šados autokrēsliņos bērnu traumatisms būtiski samazinās.
2) visdrošākā vieta bērna autokrēsliņam ir aiz šofera, jo praksē pierādījies, ka šoferim avārijas brīdī instinktīvi nostrādā pašsaglabāšanās instinkts. Cenšoties izvairīties no sadursmes , autovadītājs stūri griezīs uz to pusi, lai pats neciestu.
3) sprādzēt autokrēsliņu priekšā, blakus šoferim ir mazāk droši, ja tas tomēr tiek darīts – OBLIGĀTI jāatslēdz automašīnas drošības spilveni. Ja tas netiks izdarīts, tie var saspiest, pagriezt, aizmest autokrēsliņu un sekas bērna veselībai var būt ļoti traumatiskas. Nekādā gadījumā nedrīkst sēdēt priekšā, autokrēsliņu turot rokās.
4) Drošības jostām jābūt pievilktām – ne vaļīgām, bet arī ne pārāk stingrām. Visdrošāk bērnu likt autokrēsliņā bez biezām un apjomīgām virsdrēbēm, taču aukstajā sezonā nevajag pārspīlēt un likt bērnam drebināties aukstā mašīnā, kamēr mašīna iesilst. Arī ziemas virsdrēbēs bērnu var iesprādzēt, svarīgi, lai drošības jostas nav vaļīgas un neveido caurumus, jo tieši bērna strauja kustība krēslā avārijas brīdī, kas ir ekvivalenta mašīnas braukšanas ātrumam, var radīt ķermeņa traumas.
5) Nekad nevajadzētu atstāt bērnu autokrēsliņā automašīnā vienu pašu.
6) Ja bērnam braucot ir kāda vajadzība, tad autovadītājam nevajadzētu šo situāciju censties risināt braukšanas laikā. Dažas minūtes Jūsu laika noteikti nav iespējamo risku vērtas.
7) lielākiem bērniem garumā līdz 150 cm obligāti ir jāizmanto atbilstoši bērnu sēdeklīši. Drošāk ar sēdeklīšiem sēdēt aizmugurē.
Putuplasta autokrēsliņiem derīguma termiņš ir 10 gadi, tas ir laiks, kurā putuplasts saglabā savas fizikālās īpašības, nedrīkst izmantot autokrēsliņus, kas jebkādos apstākļos cietuši, arī tad, ja tie krituši no augstuma, uzglabāti nepiemērotos, mitros apstākļos. Ja iegādājaties lietotu autokrèsliņu, paceļot auduma apvalku, pārliecinieties par to, vai putuplasts nav ieplīsis, ja ir kaut mazākā sànu vai centrālā plaisa, krēsliņš ir cietis un vairs nav drošs. Ja saplīsuši slēdzējmehānismi, tos nedrīskt salabot pašu spēkiem, bet jāvēršas pie ražotāja. Ja autokrēsliņš lietojams ar bāzi, pārliecinieties, vai visi bāzes stiprinàjuma leņķi ir taisni, nedeformēti.
Lai droša braukšana, Jūsu Dzemdību nama fonds!

Scroll to Top
Scroll to Top